torsdag 1 december 2011

julkalender lucka 1

Julens historia - förr och nu
   Kyrkans år börjar den första advent. Det är under den mörkaste årstiden, fyra söndagar före jul. Ordet advent är latin betyder ankomst. Det är Jesu ankomst som vi väntar på och som vi sedan firar under julen. Så här berättar evangelisten Lukas om Jesu födelse.
Julens historia    Jesu födelsedag har inte alltid firats den 25 december. Under de första århundradena efter Jesu födelse firades inte Jesu födelsedag alls. Många har forskat i vilket datum det är, men man vet ej med säkerhet.
Någon gång på 200-talet började man trots allt att fira Jesu födelsedag, men då den 6 januari. Senare ändrades Jesu födelsedag till den 25 december.

Advent 
   Första söndagen i advent går många människor i kyrkan. Där brinner massor av ljus och man sjunger gamla vackra psalmer. De bär alla med sig ett glatt budskap. Det är inte bara i kyrkan som det brinner många ljus. I de flesta hem tänder man det första ljuset av fyra i en adventsljusstake. Det var först på 1920- talet som adventsljusstakarna blev vanliga i Sverige. Många har också
en adventsstjärna som lyser i något fönster under julen.
   

Adventsstjärnan kom ännu senare till Sverige. På 1930-talet
började den bli allmän här. 



1: a advent ses i dag som julens
början. Många barn börjar nedräkningen till jul: dan före dan
före dan… före dopparedag. Till sin hjälp har de kanske en
adventskalender. Den har precis som adventsljusstaken
och adventsstjärnan kommit till Sverige på senare år.    



Julförberedelser förr i tiden    Tiden från 1: a advent var för en bråd tid. Öl skulle bryggas, grisen slaktas, ljusen stöpas och brödet bakas

Inga kommentarer: