tisdag 20 december 2011

20.12

Julmat är den mat som serveras över hela julhelgen, där varje dag kan ha sin lokala eller regionala tradition. Maten varierar mycket, i Polen och delar av Tyskland äter man karp, i USA äts kalkon och i Sverige äts julskinka och lutfisk.Julmat är något helt speciellt, när man säger jul tänker många för det mesta julmat (inte barnen som först och främst tänker på julklappar)
För många människor hänger mycket av julstämningen ihop med att vi får äta en massa god julmat tillsammans med nära och kära.

Julbord är en stor buffé med en massa underbar julmat. Vad som finns på julbordet skiljer sig från ort till ort och från familj till familj, men vissa saker finns med på i stort sätt alla julbord.
För att få plats med alla olika rätter och även få plats att äta brukar julmaten få placeras på ett separat bord där man får gå och plocka till sig det man vill ha och sedan sätta sig vid matbordet tillsammans med de andra gästerna.

Finland 


I våra dagar blir lutfisken allt ovanligare på julbordet. Lutfisk var en vanlig julrätt i västra Finland och speciellt i svenska Österbotten. Kalkon har blivit ett allt vanligare alternativ till julskinkan.Julen och dess företrädare i Finlandkekri (keyri / köyri), är traditionellt årets viktigaste fest. Julmaten skulle vara finare än vanlig husmanskost. I de olika landsdelarna skiljde sig rätterna från varandra. I de västra landskapen åt man olika typer "lådor" (puddingar) medan pirogerna var julmat i öst. I våra dagar har matkulturen blandats så att speciellt lådorna hör till julmenyn överallt i landet. Frossandet hör till julen i Finland och rätterna på julmenyn är många. På fiskmenyn finns gravad fisk, fiskinlägg och lutfisk. Skinka varvas med lever-, kålrots-, morots- och mältad potatislåda. Skinkan äts med tillbehör som jullimpa, hemost, svampsallad eller rosoll (serödbets- eller sillsallad). Efterrätten kan bestå av risgrynsgröt (tid. korngrynsgröt) med saftsoppa eller av julkaffe, -te eller glögg med dopp. Doppen består oftast av pepparkakor och jultårtor.

Hos oss äts julskinka med äppelmos inte senap för så har pappa och farmor lärt oss och det är gott !

Inga kommentarer: