För många människor hänger mycket av julstämningen ihop med att vi får äta en massa god julmat tillsammans med nära och kära.
Julbord är en stor buffé med en massa underbar julmat. Vad som finns på julbordet skiljer sig från ort till ort och från familj till familj, men vissa saker finns med på i stort sätt alla julbord.
För att få plats med alla olika rätter och även få plats att äta brukar julmaten få placeras på ett separat bord där man får gå och plocka till sig det man vill ha och sedan sätta sig vid matbordet tillsammans med de andra gästerna.
Finland
I våra dagar blir lutfisken allt ovanligare på julbordet. Lutfisk var en vanlig julrätt i västra Finland och speciellt i svenska Österbotten. Kalkon har blivit ett allt vanligare alternativ till julskinkan.Julen och dess företrädare i Finland, kekri (keyri / köyri), är traditionellt årets viktigaste fest. Julmaten skulle vara finare än vanlig husmanskost. I de olika landsdelarna skiljde sig rätterna från varandra. I de västra landskapen åt man olika typer "lådor" (puddingar) medan pirogerna var julmat i öst. I våra dagar har matkulturen blandats så att speciellt lådorna hör till julmenyn överallt i landet. Frossandet hör till julen i Finland och rätterna på julmenyn är många. På fiskmenyn finns gravad fisk, fiskinlägg och lutfisk. Skinka varvas med lever-, kålrots-, morots- och mältad potatislåda. Skinkan äts med tillbehör som jullimpa, hemost, svampsallad eller rosoll (serödbets- eller sillsallad). Efterrätten kan bestå av risgrynsgröt (tid. korngrynsgröt) med saftsoppa eller av julkaffe, -te eller glögg med dopp. Doppen består oftast av pepparkakor och jultårtor.
Hos oss äts julskinka med äppelmos inte senap för så har pappa och farmor lärt oss och det är gott !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar