Glögg
Ordet glögg är ganska nytt och kommer av ordet glödg (bildat av verbet glödga - "värma upp") drycken har dock gamla anor. Ursprunget kommer från antikens Grekland där de kryddade sitt vin för att piffa upp surt vin. I Sverige började man dricka kryddat vin redan från 1500-talet, på den tiden ansågs kryddor vara hälsobringande. En av de som anammade drycken var Gustav Vasa och hans favorit var en blandning av Rehnvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.
Inspirerad av den franska drycken Brulôt började det Svenska folket servera upphettad cognac med smält socker i. Cognacen ersattes snart med vin och drycken började likna det vi idag kallar glögg.
Först i slutet av 1800-talet blev glöggen en jultradition när man satte etiketter på flaskorna med tomtemotiv.
Julöl
Julölen har funnits vid julfesterna sedan vikingatiden (midvinterblot) och är lika given nu som då. På vikinga tiden var det dock mjöd som dracks och inte öl. En mörk och smakrik dryck som passar till den feta julmaten.
Enligt gammal bondetradition ska julölen bryggas på Anna-dagen (9 december), avsmakningen skedde på Tomas-dagen (21 december).
Svagdricka
Svagdrickan var på 1800-talet nästan en nationaldryck, men har minskat mer och mer. Den finns att få tag i runt jul i livsmedelsaffärer.
Det är en överjäst söt maltdryck med låg alkoholhalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar