måndag 4 juli 2011

bakdag

Idag blev det att sätta igång med att baka. Det blev bärmuffins med chokladtopp( ur svärmors hemmets journal) och skink-baconpaj med Gi- botten(dinkelmjöl).
I mina bärmuffins är det bara lite röda vinbär för jag tog sista påsen ur frysen. Tänkte ännu svänga ihop vanliga mockarutor.
Saftiga muffins med bär och citron:
150 gr smör
2 dl socker
2 ägg
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl naturell yoghurt / turkisk yoghurt
finrivet skal av citron eller lite citronsaft
Fyllning :
3 dl djupfrysta bär
Garnering:
vit eller brun choklad


Grundrecept på dinkelpaj - GI-pajdeg

En nyttigare alternativ deg, som också passar den som äter GI-kost.

Dinkel, som är en äldre vetesort, blir allt vanligare i våra butiker. Har en fin smak som passar till pajdeg.

Du behöver

  • 200 gram dinkelmjöl (Gärna fullkorn)
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

Inga kommentarer: