torsdag 19 maj 2011

torsdag





Äntligen en ledig dag. Började morgonen med att se en film efter att dotter farit till skolan. Nu har jag ett bröd på jäsning, nytt recept berättar sen hur det gick.
Hittade även ett nytt mat recept jag ska prova ikväll: kycklingwok med chili och cashewnötter.

Senare och handla och hämta hem dotter från hejarklacksträningen, stafettkarnevalen är i helgen.
Ska även hämta mopo olja till dotterns vespa, lampan lär lysa !

Grahamsbröd med knaprig yta

Ett gott och smakrikt bröd som passar fint till många rätter. Även fint som bröd på buffén.

Du behöver

  • 8 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 350 g grahamsmjöl
  • 1 tsk honung
  • 1 ägg
  • ½ dl olja
  • 30 g solroskärnor
  • 50 g linfrön
  • 900 g vetemjöl special
  • 18 g salt

Gör så här:

Värm vattnet ljummet och lös jästen. Blanda ner de övriga ingredienserna och knåda i 15 minuter med degblandare/ assistent eller matberedare.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Jäs degen i bunken i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och slå upp i 4 limpor. Låt limporna jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 50-60 minuter.

Baka bröden i 5 minuter i 250 grader och sänk sedan till 200 och grädda ytterligare 35 minuter.

Spruta gärna in vatten med en blomspruta innan du sätter in plåten så får du bättre lyft i brödet och en finare skorpa.

Låt bröden svalna något på galler innan de skärs.

1 kommentar:

Anonym sa...

hede brö såg nog gått ut,ska prov nästa vecka.mamm.